SUND KOST – NEMT NOK

 + LOCAL FOOD – VEJLE KOMMUNE

 

Senest opdateret 14/3-2022

 

Det her er en praktisk værktøjskasse til vi, der ønsker et sundt fundament i form af sund kost.

Teksten bygger på min private interesse for emnet. Og er derfor under løbende udarbejdelse. Derfor kan der være stikord og afsnit, der er ved at blive skrevet færdig. Brug det, du kan. Det er det, jeg gør.

Det er ikke en facitliste eller vejledning. Snarere er det en samling af løselige data, der skal provokere dig til selv at samle viden. Samt give den nyligt interesserede en lille platform at sætte af fra.

Har du forslag til forbedringer eller ændringer, så kontakt mig endelig.

Især er jeg interesseret i kontaktoplysninger til lokale fødevareproducenter med eget direkte salg til forbrugerne i eller nær vejle kommune.

FORORD

Nærværende er ment som et værktøj der muligvis styrker dine muligheder for selv at arbejde videre med din viden om sund kost og sundhed. Det er også en indgang til konkret vinden om praktiske problemer; som f.eks. hvor du kan købe ind.

Interessen for sund kost er ikke søgen efter en facitliste. Men søgen efter de, for dig, relevante debatter om hvad der er sundt. Debatterne kan man så vælge at følge med i: eller være med i; og på den måde blive inspireret.

 

Hvorfor er det nemt at spise sundt?

 • Der er kun en væsentlig fødevaredebat: debatten mellem det naturlige og det syntetiske (Jf. Udo Erasmus)

 

 • Du er hvad du spiser.

 

 • Du spiser det du køber.

 

Og så er det jo nemt nok: du skal bare købe sundt ind af naturlige fødevare. Så kommer resten af sig selv.

 

Er det dyrt at leve sund?

Ikke nødvendigvis. Det kan være dyrt. Det kan også være billigt. Holder du dig til grønsagerne ved den økologisk købmand, og tilbud ved den økologiske slagter, så holder prisen sig nede. Mens prisen stiger ved valg af frugt. Det er som tommelfingerregel også bedre og billiger at købe ved stalddøren end i butikkerne. Så økonomien bør ikke holde dig tilbage i forsøget på at leve sundt.

 

Du kan dyrke og fremstille meget selv

Du kan selv dyrke og fremstille de utroligste ting. I en kvalitet der vil være nærmest ubetalelig hvis sagerne overhovedet kunne købes i den kvalitet du sagtens selv kan opnå derhjemme: tandpasta, de forskellige omegaolier, rosenrod, parfumer og cremer. Det er ofte så nemt at det nærmest er nemmer at gøre det selv end at bevæge sig ned i en butik for at købe sig til de tilsvarende produkter. Og alligevel opnår du sagtens en kvalitet du ikke vil kunne købe: uanset pris; den eneste forskel er at du ikke er vant til at tænke på de her ting som nogen du selv fremstiller – men det er oftest nemmere end du tror.

DET MED RØDT

 

ER DET NØDVENDIGT TÆNKE OVER SUND LEVEVIS? – DØM SELV!

 

Nu kommer der eksempler der for den uindviede læser kan forekomme helt groteske. Men du kan nemt gå dem efter på google og youtube og danne din egen mening. Du er velkommen til at rette mig hvis jeg tager fejl.

 

 • Monsanto og den giftige mælk i USA. Monsanto har så meget magt i USA at de kan få stort set alt igennem hos forbundsregeringen. Bl.a. deres giftige mælk. Der gør at mange piger på 3-4 år i dag går i overgangsalder i USA. Fordi mælken er godkendt på forbundsplan kan den ikke forbydes af en delstadsregering. Selv om mange ønsker at forbyde mælken. Fox News forsøgte at kørere en dokumentar om mælken. Men blev truget til tavshed + tvunget til at fyrre to af USA´s dygtigste journalister. Fox News er ellers ikke kendt for at være bange af sig og er heller ikke kendt for politisk korrekthed. Kanalen ejes af den australske mediemogul Rupert Murdoch. Så det er altså ikke de sødeste drenge i klassen der står bag kanalen – og de plejer ikke at være bange af sig. Alligevel var monsanto i stand til at skræmme medieimperiet til tavshed.

 

 • Kodak film og vitaminer. Staterne plejer at godkende fødevare, medicin oa. ud fra at det ligger indenfor visse grænseværdier. En godkendelse viser altså ikke andet end at noget er godkendt i forhold til eksisterende regler. Det kom Kodak til fordel. For virksomheden brugt olie – fra råolie – til fremstilling af film. En affaldsprodukt i den forbindelse lignende et vitamin så meget at affaldsstoffet kunne sælges som et syntetisk vitamin. Det fik Kodak lov til.

 

 • Kost og solarier. I gamle dage tilpassede man kosten til klimaet. Derfor kunne både hvide og sorte overlevet sundt og godt i sydstaternes bomuldsmarker. De tilpassede nemlig kosten til den stærke sol. Med udgangspunkt i den rigtige kost danner kroppen med solens hjælp en række sunde stoffer. Der er særdeles gode for mennesket. Men i dag er fødevarekvaliteten så lav at kroppen ikke kan forsvare sig mod sollys og omdanne det til noget godt for sig selv. Det er derfor regeringerne advare mod solen og solarier. Solarier giver nemlig den samme positive virkning som den rigtige sol. men det er nemmer for regeringerne at advare mod solarierne end at forbedre fødevarekvaliteten.

 

 • Monsantos ejermænd ønsker ikke deres egne kunstige gener- og hormoner ind i kroppen. De har adgang til de relle analyser. Så de ved hvad der sker ved det. De spiser derfor kun føde fra økologiske gårde de selv ejer. Og drikker kun vand der er special filtreret for samme gener og hormoner de tvinger os andre til at indtage i kosten.

 

 • At følge råd og vejledning fra medicinsk udannede læger er i dag en af de største årsager til dødsfald i USA. Det er en del af baggrunden til den eksplosion i naturmedicin som USA i disse år oplever.

 

 • Danmark er et af de få lande hvor naturmedicin ikke nyder samme status som klinisk medicin. Og det er af rent økonomiske årsager: og oprindeligt ikke fordi den politiske ledelse ikke troede på naturmedicin. Det vurderedes bare ikke at være råd til begge linjer i så lille et sundhedsbudget som det danske.

 

 • Talater er en af de værste kilder til forurening og ødelæggelse af menneskelige gener. Der er mange bedre alternativer til de nuværende syntetiske blødgøre. Bl.a. kan Arla fremstille en ufarlig type ud fra mælk. Men den vil industrien ikke bruge. Politikerne har ikke mod til et opgør med industrien på det her punkt. Så foreløbig må du se om du kan beskytte dig selv med dine valg.

 

 • Det er løgn når regeringen påstår at genmanipulation har et godt ry i andre lande og i andre verdensdele. Der eksempler på masseselvmord blandt bønder der tvinges til at bruge vestlige genmanipulerede produkter.

 

 • Monsanto giver misdannede børn. Monsanto har i Argentina kæmpe arealer til forsøg. Her fødes børn i stor stil med alvorlige misdannelser. F.eks. manglende endetarm og andre alvorlige misdannelser. Misdannelserne forbigås i fuldkommen tavshed af de lokale medier.

 

 

PS

Har du lagt mærke til at der i embalagsen til dine teflonbelagte køkkenredskaber er vedlagt en advarsel mod at du har dine kæledyr i køknet samtidig med at du laver mad med teflonbelagte køkkenredskaber?

 

 

Velbekomme

 

Føler du fortsat fuldgyldig tillid til regeringens kostvejledning af den danske befolkning? Så kan du med fordel spare tid ved at stoppe din læsning her. Mener du at din skoletids gennemgang af kostpyramiden helt dækker dit nuværende behov for viden om mad ? I givet fald behøver du ikke læse mere. Du kan bare nyde fordelene ved din hidtidige livsstil. I andre kan sikkert finde det gavnligt at søge viden ud fra det nedenstående.

DE – FOR FØDEVARE INDUSTRIEN – IRRITERENDE SPØRGSMÅL

 

 • Det siges at finvalsede havregryn taber omkring firs procent af sine vitaminer i forhold til grovvalsede. Hvis det er så skadeligt for havregryn at køre et par ekstra omgange i møllen. Forestil dig så hvor skadeligt et stort industrielt mejeri er for mælk.

 

 • Når en dansk fødevarevirksomhed slår produktionen om til det tyske marked må der bruges mange flere kemikalier og tilsætningsstoffer end i produkter der fremstilles til det danske marked.

 

 • “Hvad er sundt, og hvad er blot sundt for fødevareindustriens økonomi?” (Citat, Bog, Mads Bo: Super Simpel Sundhed)

 

 • Viste du at affald med metaller og kemikalier der forbyder at slammet bliver brugt til gødning af landbrugsarealer i Danmark køreres til Tyskland for at blive brugt til gødning af markerne i Tyskland. Der kommer så mange lastbiler med giftslam at den tyske bonde ikke engang behøver gøre sig ulejlighed med at sprede og fordele giftslammet. Han står bare og peget på jorden hvor den enkelte lastbil skal læsse af. Nå slammet er tørret ind pløjes det ned. De afgrøder og grøntsager der derpå dyrkes i de pågældende marker kan herefter frit importeres til Danmark.

 

 • Økologi er ikke nogen selvstændig garanti for kvalitet. Et produkt, eksempelvis perfyme, kan kaldes økologisk bare giften er hentet fra en naturlig forekommende plante. Den industri kan så hente giftige planter i regnskoven. Et morgenmadsprodukt kan sagtens kaldes økologisk i butikkerne selv om det indeholder store mængder sukker. Blot sukkeret er økologisk. Du gør derfor klogt i at nærlæse varedeklarationen. Og ikke lade dig forblinde af diverse økomærker. De er i sig selv ikke nogen garanti for sundhed.

 

 • I dag har flere af verdens rigeste industrifolk og fyrstehuse egene ejendomme hvor der dyrkes efter økologiske og biodynamiske – eller efter andre tilsvarende naturlige principper. De vil nemlig ikke have industriens giftige syntetiske stoffer ind i egene kroppe. Heller ikke de syntetiske stoffer som deres egne industrier fremstiller.

 

 • Er du klar over at meget af det der i dag bliver solgt som fødevare og kosttilskud oprindelig blev betragtet som affaldsprodukter fra fødevareindustrien. Det gælder f.eks. mælkebaseret proteinpulver der startede som et affaldsprodukt fra osteproduktion i den morderne mælkeindustri. Derfor er disse produkter designet ud fra muligheden for at tjene penge på nogle der egentlig er – og fortsat burde være – affald. Og ikke ud fra at være en højkvalitetsfødevare i egen respekt.

 

 • Vær på vagt når kendte eller kostguruer anpriser bestemte produkter eller fødevare. Selv om det ikke altid ser sådan ud kan deres positive stemning overfor et bestemt produkt have baggrund i et godt tilbud fra producenten. Så træd altid et skridt tilbage og undersøg tingene selv – produktet kan jo sagtens vise sig at være godt nok.

 

 • Fisk producerer ikke selv fiskeolie. Fisk optager olie fra de ting den spiser. Tamme fisk der lever på kunstig kost danner derfor ikke fiskeolie. Og du opnår ikke fiskeolie ved at spise sådanne fisk. Fodre man opdrættede fisk med kost der indeholder olie optager fisken olien. Men den olie fisken så har i sig er højst af samme kvalitet som den olie der tilsættes fiskens kost. I virkeligheden kan man derfor tage de planter som den vilde fisk oprindeligt får sin fiskeolie fra og presse dem for olie og på den måde få olie af god kvalitet. Planterne kan endda dyrkes i tanke. Så tænk dig om når du vælger din fisk.

 

 • Levende væsner: dyr som planter, påvirkes dybt af det de spiser. Og som kost for mennesker afgøres deres sundhedværdi af den næring de selv har fået gennem tilværelsen. Derfor er der stor forskel på om et dyr eller en plante er opfostret af ensformig kost i landbrugsindustrien eller om dyret har gået frit omkring og selv fundet en varieret kost på en biodynamisk bondegård eller om planten har fået tilfredsstillet sine naturlige behov gennem sin vækst. Industrilandbrugets produkter kan ganske udmærket se strålende sunde ud. Men det hele er kun form og æstetik fremelsket med henblik på salg. De er tomme for reel næring – eller er i den henseende kun en skygge af hvad de kunne have været. Sådan bliver du også hvis du spiser dem. Undersøg selv sagen på internettet. Husk: dyr eller planters fødevarekvalitet er er tæt forbundet med kvaliteten af den kost som dyret eller planten selv har fået.

Kosttips

 

 • Du kan nemt selv fremstille omega olie. Hørfrø indeholder masser af sund olie. Men mavesyre kan ikke opløse hørfrøets skal. Det løser du med en almindelig kaffemøde (Bemærk: en almindelig blænder kan ikke knuse hørfrø, men en kaffemølle kan). Der med største lethed kan knuse hørfrø. Markeders bedste kaffemøller fås i FØTEX til omkring kun 100 Kr. Jeg tror det er et “no name” produkt. Men det er ikke noget problem at finde frem til den i FØTEX butikken. Den er så kendt at ekspedienterne i FØTEX ved hvilken en det er du spørge om. Så er du i gang. Og kan selv lave omega olie i frisk kvalitet. (Læs på nettet hvilke fødevare der dækker netop dit oliebehov – og læs også om hvorfor du gør klogt i at søge olie af høj kvalitet).

 

 • Alkohol er et udmærket opløsningsmiddel der udtrækker de næringsstoffer som vand + olie tilsammen udtrækker af en fødevare. Vand trækker nogle næringsstoffer og egenskaber ud af en fødevare. Olie trækker andre egenskaber ud af en fødevare. Alkohol trækker de ting ud som vand og olie til sammen ville trække ud. Koldt vand trækker de samme ting ud som varmt vand. Det tager bare længere tid. Så har du lidt at tænke over.

 

 • Vand er slet ikke så dumt. Forskning tyder på at vand er en helt særlig væske med ganske usædvanlige egenskaber ud over dem der kan forklares af klassisk vestlig naturvidenskab. Det kan derfor betale sig for dig at være interesseret i kvaliteten af den vand du indtager – også ud over det at vandet lavpraktisk er rent. Russerne har forsket en del i det her. Og mange private virksomheder har skabt formuer på alternative tilgange til vand. Bare for at tage to ting: en let lækker, blød og blid strøm fra en kilde i smukke naturlige omgivelse virker tilsyneladende berigende på vand. Mens frempumpning af vand gennem rør med lige vinkler knuser og ødelægger mange af vandets for dyr og planter dejlige egenskaber. Det kan også se ud til at vand påvirkes af de menneskelige følelser det omgives af. Det er bare to ting. Så spørg dig selv: er vand vand?

 

 • Viste du at der i en almindelig dåse makrel i tomat sandsynligvis er over 3 gram fin fiskeolie? Så du behøver ikke nødvendigvis bruge den dyre fiskeolie i kapsler. Konstateringen yder nok ikke kapslerne fuld retfærdighed. Da det for de fleste vil være nemmer at tage en kapsel eller to om dagen end hver dag få spist en dåse fisk.

 

 

 • Du kan nemt selv fremstille vitaminer der er langt sundere end noget du kan købe dig til. Du kan tilpasse dem præcis til dig. Lad dig ikke nare af de kommercielle mærkers fornemme videnskabeligt udsende varedeklaration. Medicinalindustrien har meget vide manøvremuligheder for hvad de behøver fylde på i forhold til hvad der er lovet på deklarationen. Så det du selv laver bliver sagtens lige så præcist. Find opskrifter og vejledning på google og youtube.

 

 • Havene er i dag så giftige af kemikalier og tungmetaller som regeringerne lader udlede at det egentlig er giftigt at spise fisk og fiskeolie. Men fiskeolie er så sund at de fleste kosteksperter anbefaler at tage chancen. Fiskeolie kan fås i renset form. Det er egentligt synd for den sarte fiskeolie. Men grundet den omfattende forurening af havene er det nok alligevel klogt at tage en renset olie. Men se dig godt for når du vælger fiskeolie. Der er kolossal kvalitetsforskel. Så opsøg aktivt test og anmeldelser af de forskellige produkter.

 

 • Fødevarekvaliteten afgøres i høj grad af håndteringen og opbevaringen. Det mest overrumplende jeg har prøvet er kartofler der smagte som man selv lige have været i haven med spaden og grave kartofler op. Men de var gravet op et år før – det var håndteringen og opbevaringen der var af høj kvalitet: det var det afgørende (Kartoflerne blev leveret af et firma der ikke længere eksister. Men hed: “DEN GLADE OKSE”. Han havde kun kød. Men kunne på bestilling skaffe frugt og grønsager fra en samarbejdspartner. Der virkelig viste noget om hvad hun havde gang i). Har man en landejendom med kælder og mulighed for at kugle ned i haven så er det jo nemt nok. Alternativt kan man i dag få morderne køleskabe der efterligner de optimale forhold i kuler og kældre. Så kan frugt og grønsager pludselig holde sig i ugevis, og i månedsvis. Enhver seriøs forhandler kan rådgive dig dets vedrørende [Jeg har selv valgt Liebherr med BioFresh fra Skousen i Vejle. Det har jeg været tilfreds med. Både mærket og forhandleren.].

 

 • Kvaliteten af den olie du indtager er helt central for fordi kroppens celler bader sig i olie og smørere sig i olie. Hjernen kørere billedlig talt i et oliebad. Derfor er det helt essentielt at din olie er økologisk eller biodynamisk eller tilsvarende fri for syntetiske gifte og hormoner – og derudover af høj kvalitet. For olien kan trække giftrester ind i sådanne helt centrale organer og processer. Ligesom ren olie tilsvarende vedligeholder og renser organer og processer. Tør hud kan være et tegn på oliemangel. Mens tilstrækkelig indtagelse af olie giver en blød og cremet hud; som havde du indsmurt dig i en kostbar creme. For kroppen prioriterer forbruget af sin olie til de væsentligste ting. F.eks. hjernen før huden. Modsat vasker olieoverskud giftstoffer ud af kroppen. Nemlig alle de stoffer som ikke kan vaskes ud af vand fordi de ikke er vandopløselige. Du kan f.eks. rense dig ved at skylle mund i højkvalitetsolie i lidt over tyve minutter. Men du må endelig ikke komme til at synke olien; for så får du alle de affaldsstoffer kroppen lige har vasket ud tilbage igen – så husk at spyt grundigt ud. Eller du kan indtage et overskud af olie. Herefter sveder du giftstofferne ud og kan vaske dem af i et almindeligt brusebad (Det er faktisk en af de måder giftindustrien selv renser sine medarbejdere på). Det er bare et par af de kreative måder du kan bruge olie på. Man kan derfor næsten ikke harve for stor fokus på kvaliteten af den olie man indtager. Og det er da derfor også helt forfærdeligt at regeringerne forurener verdenshavene som de gør. For havene er ellers en uforlignelig resurse til olie af fineste naturlige kvalitet. Men gør hvad du kan. Din indsats her skal nok komme igen.

 

 • Der findes over firs tusinde slags ris. Lange brune ris er den sundeste af dem alle. Og den kan du gå lige ned at købe i enhver butik.

 

 • Din smagoplevelse ændre sig efter det du spiser. Så ved omlægning til sund kost vil du vende dig til smagen. F.eks. kunne jeg i starten ikke udstå smagen af lange brune ris. I dag kan jeg spise dem som slik. Endvidere vender kroppen sig til det du spiser. Så hvor din krop i starten sulter efter den junk-food du har fralagt dig: så vil den om nogen tid ønske den sunde kost du har omlagt til.

 

 • Den kost du spiser påvirker hjernes muligheder. Så skal du tænke klart til en eksamen eller huske tilbage i tiden kan du skærpe dine forudsætninger med rette kost. I det hele taget er det en god ide at indtænke hjernes/centralnervesystemets behov ved sammensætningen af sin kost (PS: viste du at centralnervesystemet forbrænder omkring tyve procent af den energi du indtager.).

 

 • Mange fødevares sunhedsværdier påvirkes stærkt af den forudgående behandling. F.eks. kan forudgående iblødlægning mangedoble vise fødevares indhold af vitaminer – det kan eksempelvis være tilfældet med havregryn eller mange frø og nøder der ilægges vand i nogle timer eller en nat. Det samme kan ske ved når indtagelsen af visse fødevare kombineres – de styrker (Eller ligefrem udløser) ganske enkelt hinandens næringsværdi/potentiale.

 

 • Huden er faktisk en udvidelse af din mund. Få sekunder efter du indsmøre dig i noget kan det måles i blodet. Så det er ikke godt med kosmetikindustriens svinske brug af syntetiske stoffer. Det kan også vendes til det gode ved brug af specialfremstillede eller hjemmelavede sunde cremer.

 

Det om mennesker

 

Det om naturen

 

 

Centrale debatter du med fordel kan følge med i – eller gerne deltage i

Denne fortegnelse over debatter er kun forslag til debatter du kan gribbe fat på. Der er mange flere. Og der er måske andre der er centrale for dig. Opsøg nemt debatterne på google og youtube.

 

 • Debatten mellem det naturlige og det syntetiske
 • Debatten om naturlige vitaminer vs. syntetiske vitaminer
 • Debatten om væsentligheden af sunde olier og sunde fedtstoffer – og hvor du får dem fra
 • Debatten om solens virkning på baggrund af fødevarekvalitet
 • Debatten om naturmedicin vs. klinisk medicin

Fødevarepolitik

 

 • Gram Slot har modtaget en tilbud fra Canada der kan aftage hele slottes produktion. Gram Slot takkede nej. For hele produktionen kan i dag afsætte til REMA 1000 som Gram Slot har kontrakt med. jeg mener det viser det helt undervurderede potentiale ved omlægning af hele det danske landbrug til Biodynamik og Økologi. Det vil give os fri adgang til de høje priser som verdens rigeste: f.eks. ejerkredsen bag monsanto og cheferne i samme, vil være villig til at betale for at hold sig selv sunde og raske – og fri for syntetiske sprøjtegifte og hormoner: som eksempelvis dem de selv fremstiller. Disse, og andre af verdens rigeste, vil være parate til at betale prisen for den rigtige kvalitet. Det vil være en god forretning for Danmark at omlægge landbruget til Biodynamik og Økologi.

 

Kosttips

 

 • Køligt tips til blendning af smoothies: jeg har fundet på at ligge de ting: frugt, grønsager, mælk, vand eller andet jeg vil have i en smoothies i frysen (også blenderens glaskande) i 15-30 minutter. Så bliver de godt nedkølet. Det giver en god kølig virkning i smoothies. Det kan jeg oftest godt lide. Det er i hvert fald godt hvis man vil have en kold smoothi. Og så er man fri for at bruge is eller andet tilsvarende. Og kan nøjes med de ting man rent faktisk ønsker at komme i sin smoothie.

 

 • Det er ikke til at have nøder og frø – og meget andet i almindelige pilleglas; der ellers er gode til at holde styr på om man hver dag får sine vitaminer, kosttilskud mv. Jeg har fundet på at tage 7 krus. I hver krus fylder jeg så på med en passende mængde frø og nøder så jeg hver dag får fedtstoffer og omega ved at spise det der er i et af krusene (Jeg syndes så personligt også det smager langt bedre end at drikke den færdigpressede olie.). Skal man hver dag have andre ting som heller ikke passer ind i pilleglas kan man jo også smide det i krusene. Så er der i hvert fald styr på at man dagligt får det man vil. OK: det lyder måske lidt nørdet. Men det virker fint. Og det er jo det der tæller. TIPS: Du kan fylde krusenes indhold på flaske. F.eks. en SIGG drikkeflaske ( com ). Det gør det nemt at tage blandingen med rundt som madpakke eller snack. Jeg fandt en dunk hvor gevindet passer lige ned i gevindet på en SIGG flaske. Den har jeg så skåret over på midten. Så kan jeg bare skrue den på SIGG og bruge som tragt når jeg skal have krusenes indhold over i en SIGG drikkeflaske.

 

 • Debatten om komælk kørere i højeste gear. Personligt er jeg en stor nyder af komælk. Uanset hvor smadret jeg er efter en hård arbejdsdag: får jeg fat på frisk rå komælk fra en økologisk bondegård; så jeg jer fuldkommen frisk når jeg vågner igen næste morgen. Jeg kan kun tilskrive fænomenet gavnlige kvaliteter ved den friske råmælk jeg drikker. Råmælk hentes nemt efter aftale med bonden på næsten enhver gård med malkekvæg – får du afslag så prøv bare næste gård. Er kørerne udendørs på marken kan du være sikker på at de er økologiske. For ikke økologiske køer går indendørs året rundt. Får du først fat i råmælken er der et utal af muligheder for derhjemme at fremstille fine landbrugsprodukter. Det er ofte nemmere end du forestiller dig. Find snilde opskrifter, egnende køkkenredskaber og tips på google og youtube. Store stærke bondeknolde forbrænder sagtens råmælkens fedt i det daglige arbejde. Men for stillesiddende byfolk er den høje fedtprocent et problem. Heldigvis kan fedtet, med rette teknik, nemt skummes fra mælken. Vær opmærksom på at mælken smager forskelligt fra gård til gård. Så prøv forskellige gårde indtil du finder den rigtige mælk for dig. Risalamande, pandekager og andre opskrifter baseret på mælk får et vitterligt løft når du bruger råmælk frem for den industrielle mælk i butikkerne. Prøv det. Så ønsker du dig ikke tilbage til butikkernes industrimælk. Et rigtigt godt mælketips: stil råmælken i fryseren 10-20 minutter inden du drikker den: iskold smager den fantastisk.

 

 • Det er blevet super moderne at spise vilde planter. Har du en have så ligger det jo lige for at spise ukrudtet. Der mange gange udgøres af de planter der er særdeles sunde. Men ellers kan man i sin kommune få oplyst på hvilke arealer der ikke sprøjtes – og derfor er giftfri. Der kan man så hente sine vilde planter til køknet. PS: Rødder til brændenælder skulle være noget af det sundeste.

 

 • Det er nemt at lave mælk. Faktisk kræver det kun mandler, vand og en blænder. Held mandler og vand i blænderen. Så har du mandelmælk. Du bruger bare den fremstillede mælk som var den komælk. På havregryn mv. Så nemt er det. Du kan også bruge meget andet end mandler til fremstilling af mælk. Forskellige nøder og frø mv. Så får mælken andre egenskaber. Find selv et utal af opskrifter og blandingsforhold på internettet – eller brug selv fantasien. Tips: smut mandlerne, eller køb dem færdigsmuttede: så bliver mælken helt fin hvid. Men det fungere stadig fint selv om mandlerne ikke er smuttede – så får du bare alt det sunde i skallen med. Man kan selvfølgelig også si mælken efter fremstilling (Mandelmælk kan sødes med f.eks. figner eller dadler) 🙂

TEKSTER OM KOST OG SUNDHED

Tekster er opstillet så de lettest læste tekster er øverst

 • Alun Biggart – Sund morgenmad Hvad skal du spise om morgenen – Skrevet 09-08-2010 – alun.dk [SÆRLIG ANBEFALET ARTIKEL]
 • Bog: Susanna Ehdin – Kogekunst for det selvhelbredende menneske (Bogen er god at læse som den første. For den indeholder et ca. 130 sider langt forord [FORORDET ER SÆRLIG ANBEFALET LÆSNING] der giver et godt overblik. Forordet er i øvrigt nemt at læse. Bogen er en fundamental mavepuster til vores moderne samfund hvor staten og medicinalindustrien af profithensyn ønsker at helbrede frem for at forebygge. I gamle dage var det modsat. I dag har vi glemt hvordan vi forebygger – for det er der ikke penge i for lægeindustrien og medicinalindustrien – bogen arbejder for at vi generhverver viden om hvordan vi forebygger og helbreder gennem sund levevis.)
 • Bog: Ninka-Bernadette Mauritson – Kærnesund Familie [Hele bogen er særlig anbefalet læsning] (Bogen er skrævet af en ganske almindelig husmor – der bl.a. med sund mad har redet sin familie ud af et medicinhelvede. I bogen deler husmoderen sine erfaringer med læseren. Bogen er spækket med billeder der viser hvordan familiemedlemmerne er blevet sunde og slanke og rene i huden af omlægningen. Alligevel har den danske regering advaret mod bogen. Regeringen bygger især sin modstand mod bogen, på bogens advarsler mod at bruge komælk til spædbørn – men der er vel næppe nogen ansvarlig forsker der ser anvendelsen af komælk som kost til spædbørn som værende uproblematisk – alligevel har regeringen altså følt bogen som en så væsentlig trusses mod medicinalindustriens og det industrialiserede danske landbrugs og fødevareindustriens fremstilling af syntetisk og giftig mad og medicin; at regeringen har valgt at sætte sig selv ind på at advare mod bogen;.)
 • Kontant: “En bitter pille”, TV-Udsendelse: 13-11-2012, 21:05, Kontant: “En bitter pille”, “Vi danskere spiser fiske-kapsler for 200 millioner kr. om året! Men den harske sandhed er, at det er fordærvet fisk på nye kapsler – og produktionen har store menneskelige omkostninger.” Vært: Kåre Quist, www.dr.dk/kontant
 • Artikel: í FORM – nr. 2 2007 – Så forskelligt virker proteiner
 • Artikel: i FORM – nr 8 2006 – 5 vigtige mål du opnår ved at spise mere protein
 • Alun Biggart – Whey protein pulver – hvor sundt er dit protein pulver – 01-02-2007 – alun.dk
 • Artikel: Charlotte Jakobsen – Det helbredende fedt, Workout & Fitness, Novemner 2006
 • Artikel: Niels Ebdrup: “Fiskeolie eller dåsemakrel. Hvor får jeg mest omega-3? Er det sundest at droppe fiskeoliekapslerne og i stedet spise en dåse makrel i tomat? Vi søger et svar.”, 16. juni 2011 kl. 11:31, videnskab.dk
 • Artikel: Alun Biggart – Fedt nok – Sandheden om Fedt – 09-01-2009 – alun.dk
 • Artikel: energia – 18-10-14-11-07 – Antioxidanter
 • Artikel: iFORM – nr 8 2006 – 11 fiberbomber der kan rede dit liv
 • Artikel: Charlotte Jakobsen – SUKKER, Et næringsstof eller ren gift, Workout & Fitness, Juli 2005
 • Artikel: i FORM – nr 2 2007 – 9 der er sundere end ris og pasta
 • Bog: Mads Bo Petersen – high om Juice – Drik dine grøntsager
 • Bog: Mads Bo Pedersen – JUICE Det flydende guld – 25 juice opskrifter
 • Bog: Mads Bo Pedersen – high on Smoothies – drik dine grøntsager
 • Bog: Susanna Ehdin – Det selvhelbredende menneske

FORSLAG TIL SØGEORD I YOUTUBE OG I GOOGLE

 

 • Alternative Practitioner
 • Alun Biggart (Har, efter selv at have grundlagt en formue på kosttilskud, opnået en interessant og kritisk tilgang til branchen. Lægger ikke fingrene imellem i sin kritik. Skaber dog stadig selv kosttilskud. Hans artikler er interessante fordi det stiller skarpt på kvalitet frem for kvantitet.)
 • Biodynamisk
 • Brain plasticity
 • Brain research
 • Den grønne lykkepille
 • Udo Erasmus
 • Epigenetik
 • Fiskeolie
 • Fiskeolie eller levertran?
 • Fox News + Monsanto + Milk + Steve Wilson & Jane Akre
 • Heilpraktiker
 • Homeopathy
 • Homöopathie
 • Homøopati
 • Hørfrø
 • Ingefær
 • Johann Grander (For godt 25 år siden observerede Johann Grander nogle meget opsigtsvækkende egenskaber ved det vi idag forstår som vitaliseret vand. Siden da er hans epokegørende opdagelse blevet anerkendt i hele verden af forskere og brugere.)
 • Lange brune ris
 • Local food
 • Mads Bo Petersen + Juice
 • Mads Bo Petersen + Smoothies
 • Natural Remedies
 • Natural Vitamins
 • Natural Vitamins + Synthetic Vitamins
 • Naturidentiske vitaminer
 • Naturidentiske vitaminer + naturlige Vitaminer + syntetiske vitaminer
 • Naturlige Vitaminer vs. syntetiske vitaminer
 • Naturmedicin
 • Neuroplasticity
 • Neutransmitter
 • Off the grid (The term off-the-grid (OTG) can refer to living in a self-sufficient manner without reliance on one or more public utilities.)
 • Omega 3 + 6 + 9
 • Perikum
 • Prøv at skriv ”BBC + Part + Food” så kommer der mange interessante udsendelser frem på YouTube
 • Rosenrod
 • Simple living
 • Superfood
 • Synthetic Vitamins
 • Tony Pantalleresco (Har nogen fantastisk interessante udsendelser på YouTube. Her fremtryller han for håndøre, på en nem måde og med simple midler – som f.eks. en blender – produkter der vil koste hundredvis og tusindvis af kroner hvis den tilsvarende kvalitet ellers overhovedet var i handlen. Alt kan den mand lave: mælk, aloe vera creme (Så sund at den kan spises som en fødevare), tandpasta, solcreme, parfumer, afgiftning, vitaminer, omega 3 + 6 + 9 olie osv. osv. – Køkkenalkymisten – Skære lige ind til benet og sagens kærne, og har intet til overs for alt den hokus pokus  / honky tonky – og selvhøjtidelighed – der er inden for helsebranchen, medicinalindustrien og lægevidenskaben af i dag – og som mest bruges til at opskrue prisen på sund mad og naturmedicin – og for lægeindustriens og medicinalindustriens vedkommende med staternes og regeringernes hjælp at besværliggøre fremkomsten af sund mad og helbredende levevis. Stiller sig kritisk i forhold til staternes grænseværdier i forbindelse med giftstoffer og gensplejsning – og påpeger ubalancer i menneskekroppen på grund af disse ting i vores tid.)
 • Udo Erasmus + Omega
 • Vitamins
 • Økologiske grøntsager

 

 

Bibliotek – Internet

 

 

De centrale debatter i fødevaredebatten

Hvad er så de centrale debatter i fødevaredebatten. Hemm… det var jo egentligt det du skulle gøre op med dig selv. Hvad for debatter der er vigtige for dig. Men jeg kan måske alligevel med fordel anbefale et par af dem.

 

 • Debatten mellem det naturlige og det syntetiske
 • Debatten om kvaliteten af fedt og olie
 • Debatten om fiskeolie
 • Debatten om Naturlige Vitaminer vs. Syntetiske Vitaminer

Køkkengrej og sund kost

Lige nu tror jeg ubetinget på at sunde råvare af høj naturlig kvalitet er afgørende. Og sådan som jeg tolker den eksisterende vidden får disse fødevare ofte forskellige egenskaber alt efter hvorledes de tilberedes. Det kan man så tænke ind i den måde man omgås sin daglige kost på. Hvordan man tilbereder den og hvilke redskaber man bruger. Fødevarerne virker jo også forskelligt fra person til person. Der kommer køkkenredskaberne så ind og kan hjælpe med at tilpasse fødevarerne personligt til dig.

Det kræver i og for sig ikke særlige køkkenredskaber at tilberede sund kost. På den anden side er der nok vise nyindkøb der forandres lidt fordi man også har tænkt sund kost ind i nyanskaffelser. I det følgende vil jeg beskrive lidt ud fra mine egne erfaringer.

Der er mange modefænomener indenfor sund kost. F.eks. mener den ene guru ikke at man må blende, den anden mener at det må man godt og den tredje mener at man skal have en specialblænder med ekstra mange omdrejninger, så cellevæggene knuses ekstra godt. Det samme med pander hvor man ikke måtte stege. Men en kostguru nu har fundet en ny type pande der ikke har belægning af teflon og dem må man så godt stege på. Der er sikkert intet af det der er helt forkert eller helt rigtigt. Så resten er op til dig.

Selv har jeg inviteret i masser af fine køkkenredskaber som jeg ikke bruger. Det behøver ikke være fordi jeg ikke kan lide at bruge dem. Det kan sagtens bare være fordi jeg gerne vil lave kosten på en anden måde og derfor nu bruge nogle andre køkkenredskaber. Derfor er jeg dog stadig glad for at have de førstindkøbte til sjælden brug. Eller i det tilfælde jeg igen skulle blive interesseret i at lave mad på den måde de tilbyder.

Først og fremmest skal køkkenredskaberne gøre dagligdagen nemmere end ellers. Det stiller det enkelte køkkenredskabs egenskaber og kvalitet helt central. Uanset hvad jeg køber, om det er lille ting som en skrællekniv eller en større ting som et køleskab læser jeg altid først test på nettet. Her bliver man så til gengæld hurtigt overrasket fordi det billigste produkt fra steder som FØTEX eller IKEA ofte vinder seriøse test – foran de mærkevare man ellers havde sig sine fordomme om var de bedste. Der er altså ikke nogen sammenhæng mellem pris og kvalitet. Så det er bestem en god ide at se sig for.

 

 

 • Saftpresse. Der er grundlæggende tre typer til privat brug: centrifugalpresse, her er Phillips maskiner anerkendte. Fås ved stort set enhver isenkræmmer. Nemme at bruge og laver saften i en arbejdsgang med minimal efterfølgende indsats til oprydning og opvask. Centrifugalpresser kritiseres dog for med sine hårdhændede arbejdsmetode at skade de sarte næringsstoffer der er den egentlige årsag til at man selv presser sin saft. Greenstar er et godt alternativ som også kan klare hvedegræs. Et godt valg til entusiasten ( www.greenstar.com ) og endelig er der verdens bedste juicer: NORWALK ( www.norwalkjuicers.com ). Blandt kendere anerkendt for sine kvaliteter og for at trække de sarte næringsstoffer og vitaminer med ud i saften. NORWALK har en særlig måde at åbne råvarernes cellevæge på. Det er den metode der skåner de sarte sunde ting man ønsker med ud i saften. Har du af alvorlige årsager brug for at få fat på de sarte næringsstoffer som naturen tilbyder eller er du barre perfektionist så er NORWALK sagen. Studer den dog på nettet før køb. For den er også lidt speciel at bruge. Det skal man lige være indstillet på. Har man ikke en ordentlig arbejdsgang kan den kaste det ilagte op i loftet. Så en NORWALK kræver lidt mere. Men giver dig også meget mere. Ud over de nævnte findes der et hav af mellemliggende produkter. Så studer emnet på nettet.

 

Blænder

 

Mælkejunge

 

 • Den Sundeste Drikkedunk. “Den Sunde Drikkedunk” fra FreeWater er helt fri for phthalater og helt fri for tungmetaller. Og er derfor ganske givet sundere end de gængse af almindelig plastik. Jeg værdsætter FreeWaters tiltag – og ser frem til madkasser oa. i sund plastik. Jeg vil dog fortsat anbefale en duk af glas eller metal. Flasker med patentlåg fra Rieme Boissons “RIEME LIMONADE” er dem jeg bruger. Flasken er klassisk pæn og lemonaden smager rigtigt godt. Når flasken er tømt har man en sund drikkedunk af glas – med patentlåg. Til almindelig arbejdsbrug og hverdagsbrug har jeg ikke haft problemer med at glasflasker går i stykker. Så glasflasker går nemt an til hverdagsbrug [I øvrigt passer det mig fint med flaskens størrelse: for saften fra en biodynamisk citron tilsat vand stemmer med en god blanding – gerne dejligt kølig efter et par timer i køleskab.]. Andre væsker end vand f.eks. alkohol kan have endnu nemmere ved at vaske farlige stoffer ud af emballagen og ind i kroppen på dig. Derfor kan det så være ekstra væsentligt, at se sig for før valg af drikkedunk eller flaske.

 

 • Moulinex Fresh Express. For os der ikke syndes det er helt vildt fedt at bruge et almindeligt rivejern er Moulinex Fresh Express sagen. Maskinen river og snitter nemt frugter og grønsager på samme måde som et rivejern eller et mandolinjern. Og så slipper man jo oven i købet for det altid ubehagelige valg mellem at ridse fingerspidserne eller få den sidste rests af frugten eller grønsagen med i rivejernet. Den er rent faktisk også virkelig let at gøre ren efter brug. Moulinex Fresh Express har dog nemmere ved nogle ting end andre. Poreblade eller andre bløde sager har tendens at blive trukket med rund i tragten og sætte sig fast. Så det er en fordel at starte med de ting man ved den har let ved. Moulinex Fresh Express er god, hurtig og kan bestemt anbefales. Men hvis du kender en tilsvarende, eventuel mere professionel maskine, som nemt klare de sager som Moulinex Fresh Express kan slå sig i. Så må du gerne kontakte mig om den [Efterskrift, 19/12-2012. Ark ja. Efter kun en måned gik den i stykker – klang, kvas. Jeg må nok hellere få den refunderet frem for byttet. Den er nok for klejn til sådan en stor stærk knoldsparker som mig. Men jeg kommer til at savne en maskine der kan noget tilsvarende i husholdningen. Ellers skulle jeg måske bare droppe ugideligheden og bruge kniven i stedet for. Tage mig den tid det tager at lave ordentlig mad på gammeldags maner].

 

Hvidløgspresse

 

Køleskab

 

Fryser

 

 • Knive. Det kan ikke nødvendigvis betale sig at smide stor beløb ud efter en mærkevarekniv. Du kan nemt opleve at en billig kokkekniv fungere bedre og er skabere end en dyr model. Det kan skyldes at den dyre er af renere rustfri stål. Molekylerne her er støre og derfor vanskeligere at skærpe klingen på. Keramiske knive er in. Jeg har en fin keramikkniv. Men bruger den aldrig. Jeg her ikke temperament til hele tiden at skulle passe på ikke at ramme noget den ikke kan tåle. Fortalerne for keramiske knive er dog yderst tilfredse med at bruge dem. Det vigtigst er at den kniv du bruger er god for dig. Personligt kan jeg godt lide knivene fra RAADVAD og ZWILLING. Der for mig fungere jævnt godt til det de skal. Dagligt bruger jeg en god urtekniv, en god kokkekniv og en god franskbrødskniv – som jeg syndes rigtigt godt om at snitte grøntsager med.

LOCAL FOOD – VEJLE KOMMUNE: ØKOLOGISK OG BIODYNAMISK

ØKOLOGISKE OG BIODYNAMISKE BUTIKKER OG GÅRDBUTIKKER I OG NÆR VEJLE KOMMUNE

                 Mange af stederne driver også arrangementer eller oplysende virksomhed. Eller der er høstfest, Sant-Hans bål eller åbent hus. Prøv selv at tal med folkene eller hold øje med deres hjemmesider mv. Det kan være virkeligt hyggeligt.

 

 • Højbo (Salg af biodynamisk kød fra kødkvæg), v/ Karl Henning Mikkelsen, Nordlundvej 105, 7330 Brande, Tlf 9718 3660/ 4116 4842, Mail: khmbiogroent@hotmail.com, Kødkvæg – kødsalg på bestilling, Planteavl, Stalddørssalg af grøntsager, Tømrervirksomhed – salg af røretønder / opbevaringskasser til præparater, Besøg efter aftale
 • Salg af Jerseymælk – Kollemortenvej 13, 7323 Vejle (Kan kun tappes hvis nogen er hjemme).
 • Munkebjerg Økologiske Frugtplantagewww.okofrugt.dk – (Salg af æbler, æg, æblejuice – Virkelig god kvalitet af juice), Skovbyvej 64, Andkær, 7080 Børkop, Tlf. 75 86 71 86
 • Romsdal (Salg af økologisk mælk fra fine økologiske kvæg. Salg af kød efter nærmere aftale) Mogens Skovdal Hansen, Tlf. 75 73 14 35, Bøllundvej 53, Ullerup, 7323 Give,
 • Rydskovgaardwww.rydskovgaard.dk – (Salg fra fryser af biodynamisk kød fra ædle kødkvæg – så her behøver du ikke købe en halv gris eller en kvart ko af gangen. Men kan nøjes med den mængde du har brug for. Kan også hjemskaffe fra andre dyr som kylling, and mv. Har også et udvalg af andre høj kvalitets biodynamiske produkter) – Viuf Skovvej 86, 6052 Viuf – tlf. 75561848 eller tlf. 20276987. Spørg gerne folkene hvad de kan skaffe.

 

 • Rødmose Gartneriwww.roedmose.dk – (Salg af biodynamisk og økologisk frugt og grønsager af fineste kvalitet. Æg og ost), v/ Endrik Maat, Rødsmosevej 131-133, 6052 Viuf. Tlf. 75 86 06 44. Mail: em@roedmose.dk Påbegyndt biodynamisk 1977, Planteavl, friland og drivhuse, Frugt og grønt., Kød på bestilling, Torvesalg (Vejle to. og Vejle lør.), Besøg efter aftale.
 • MODAVI – MODAVI står for moderne dansk vin og er en passion, som har udviklet sig. I dag dyrker, producerer og sælger MODAVI dansk vin af højeste kvalitet. I området omkring Fredericia og Kolding har vi egen vinproduktion fra 8.000 vinstokke fordelt på vores to vingårde. Ud over at arbejde med vor egen produktion rådgiver vi omkring anlæg og drift af vinmarker og sælger et bredt sortiment af professionelt udstyr og vinifikationsprodukter til vinproduktion. Har du lyst til at høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os for en snak.
 • Søgaard Andelsbrug, Blåbjergvej 1, 7280 Sdr. Felding, tlf. 24645548 (Salg af økologisk mælk fra jerseykøer – og ved aftale kød. Tag ikke derud uden forudgående telefonisk aftale. For ejendommen er så stort at det ikke er til at forholde sig til hvis man ikke kender stedet i forvejen)
 • ÆG – Der er mange fine æggeproducenter i området der sælger æg fra fine fritgående høns. Jeg har dog ikke opgivet mange af dem her i listen. Da de i forvejen ikke kan følge med efterspørgelsen. Så hold selv godt øje med udsalgsskilte for æg når du er ude at køre bil 🙂

 

 • Dansk Hjemmeproduktion Aps – Hygildvej 5, Hygild, 7361 Ejstrupholm, Danmark – hjemmeproduktion.dk/ – Vi udvikler, producerer og markedsfører løsninger til fremstilling og konservering af fødevarer i lille skala – til brug i hjemmet, restauranter eller til undervisning. Hvad med eget osteri, ismejeri eller en rigtig mælkejunge i rustfri stål til afhentning af mælk på den økologiske bondegård? – Eller hvad med den perfekte nøddeknækker der knækker enhver nød?

Hvis du kender andre biodynamiske eller økologiske gårdbutikker eller købmænd i- eller nær Vejle Kommune må du meget sige det til mig så de kan komme på listen.

 • Økoæg, Vejlevej 25, 7323 Give

 

 • Axel Månsson A/S Grarupvej 15 DK-7330 Brande DENMARK Tel.: + 45 9718 2221 E-mail: post@maanssons.dk

 

 • Hanstedgaard Gårdbutik Mobil: 60 48 90 63 Egebjergvej 55, 8700 Horsens

 

 

 

LOCAL FOOD – Øvrige Danmark: ØKOLOGISK OG BIODYNAMISK

 

 • Refshøjgaard – økologisk landbrug – landbutik – Skanderborgvej 202, 8382 Hinnerup – refshoejgaard.dk/ – Refshøjgaard er et diverst økologisk familielandbrug på 26 ha beliggende ca. 20 km fra Århus C i Favrskov Kommune.
 • Elmegaarden – www.Elmegaarden.dk – Gårdbutik – Økologisk Mejeri – og meget andet – Lisbeth og Ryon Petersen. Damager 7, 6560 Sommersted. Tel.: +45 74 50 42 97. mail: elmegaarden@elmegaarden.dk
 • Troldgaardentroldgaarden.dk –   Hos Troldgaarden kan du købe økologisk kød af sortbrogede danske landgrise, jersey græskalve og lam, som har levet så naturligt som muligt. Økologisk kød med en helt unik smag og kvalitet. Troldgården – Troldkirkevej 4, 8732 Hovedgaard, Vedslet
 • Johannesminde økologiske landbrug og gårdbutik har følgende adresse: Boesvej 13, Boes, 8660 Skanderborg, 86 52 41 04 – telefon i butikken, 26 17 41 04 – www.johannesminde.dk –
 • Fyn: Gårdbutikken Trekløvergaardbutikken-treklover.dk – Vestergade 39, V. Hæsinge – 5672 Broby – Tlf. 25 62 17 61

 

LOCAL FOOD – VEJLE KOMMUNE: OUTSTANDING PRODUCTS

NEDENSTÅENDE BUTIKKER I OG NÆR VEJLE KOMMUNE ER IKKE NØDVENDIGVIS ØKOLOGISKE ELLER BIODYNAMISKE, MEN AF HØJ KVALITET – MANGE AF PRODUKTERNE ER F.EKS. IKKE MÆRKET ØKLOGISKE ELLER BIODYNAMISKE FORDI DET GIVER EN MASSE EKSTRA PAPIRARBEJDE. I REALITETEN ER MANGE AF SAGERNE DERFOR AF SAMME KVALITET SOM MÆRKEDE PRODUKTER.

 

 • Bjerre Kødbjerre-koed.dk – Alt du køber hos Bjerre Kød er hjemmelavet, så derfor kan vi altid stå 100% indenfor vores kvalitetskød som sælges i butikken. Her bor vi: Bjerre Kød, Bjerrevej 346, Bjerre, 8783 Hornsyld, Tlf. 75 68 15 11, Fax 75 68 10 96, mail@bjerre-koed.dk
 • Barrit Mejeri / Butik Ostehullet – www.barritmejeri.dk – Brølbæk 5, 7150 Barrit, Telefon: 75 69 10 23
 • Flødeskumslagkager – Så er det: Lunds Bageri – www.lundsbageri.dk – Østergade 10, 6230 Rødekro, tlf. 74661620
 • Gårdbutikken Lystlunden – www.lystlunden.dk – Konventionelle landbrugsprodukter af god kvalitet. Her er en ko, der kan klappes, en pony, der godt kan li` gulerødder, en hund, der godt vil lege, masser af frisk natur og en lille butik, hvor der findes mange spændene ting.Vestergade 166, 6051 Almind, Tlf. 7556 1924
 • Gaardbutik Røllumgaard – Aabewnraa – www.rollumgaard.dk – Røllum Bygade 53 – 6200 Aabenraa – Tlf. 74613359 – Gidine friske lanbrugsprodukter af både økologisk og konnvensionel oprindelse
 • Det lille slagteri ude ved Ejstrupholm (Det er klogt at ringe og bestille i forvejen hvis man vil være sikker på at de har noget. Der kan nemlig være udsolgt; det er også virkeligt godt det de har.)
 • Æg, Fine landæg, Herslevvej 40, 7000 Fredericia, tlf. 26710880
 • Gård Butikken, Røgeri og salg, Billundvej 78, 7183 Randbøl, tlf. 40576055, tlf 75883664, Anne Marie og Peter Andersen. Fine fisk fra dambrug sælges røget.
 • Havnens Fiskehus, Nordkajen 1, er en af Vejles ældste detailforretninger med samme ejerskab, i dag med 5. generation bag disken – havnensfiskehus.dk  -. Kontakt informationer: Havnens Fiskehus, Nordkajen 1, 7100 Vejle, Tlf: 75 82 20 43.
 • Helsam: Nørretorv 3, 7100 Vejle, Tlf. 75831198, Mail: butik@helsam-vejle.dk
 • Helsemin: Helsemin A/S er en af de mest succesfulde helsekostvirksomheder i Danmark. Helsemin-kæden blev grundlagt for over 20 år siden af John Hedegaard – en sand ildsjæl med en stor interesse for den sunde, naturlige livsstil. www.helsemin.dk Pr. 1. marts: Grønnegade 1a/Kirkegade 13, 7100 Vejle
 • Jelling Naturkød, v. Jens Nygaard Olesen, Gormsgade 2, 7100 Vejle, Telefon: 30 38 13 14, – shop@jellingnaturkod.dk  –  jellingnaturkod.dk  –
 • Kvickly i Bryggen i Vejle har stor veldrevet specialafdeling med økologi.
 • Luka, Te,Vin og meget mere. God rådgivning af fine kvaliteter i te og kaffe. Har også kaffemøller og testel af fineste kvalitet. Driver ivrig undervisning og kursusvirksomhed om kaffe, vin mm. www.luka-vejle.dk – Nørregade 12, 7100 Vejle, t 23745566, denlillebutik@mail.dk
 • Nytorvs Bageri ApS, Tlf. 75 73 11 62, Nytorv 1 st, 7323 Give – nytorvsbageri.dk  – Leder du efter Vejle Kommunes bedste rugbrød så kan du stoppe din søgning her. Bor du et godt stykke fra Give kan du med fordel købe flere af gangen. For de holder sig også udmærket i fryseren.
 • Nørup Mejeri, Billundvej 33, Nørup, 7182 Bredsten. Udsalg af ost mv. Tlf. 75883016 (Tak skal du have. En god ost)
 • Skovhuset, Tiufkærvej 230, Kartofler, Æg, Brænde oa. Mary og N. V. Thomassen
 • Ulvedal Vin & Delikatesser – Ulvedal Vin & Delikatesser er et veletableret firma. Vi bestræber os altid på, at give vore kunder inspiration og sanseoplevelser ud over det sædvanlige – Tlf: 75 55 18 56, Fax: 75 55 18 53, Aftensang 3, 6040 Egtved
 • ÆG – Der er mange fine ægproducenter i området der sælger æg fra fine fritgående høns. Jeg har dog ikke opgivet mange af dem her i listen. Da de i forvejen ikke kan følge med efterspørgslen. Så hold selv godt øje med udsalgsskilte for æg når du er ude at køre bil 🙂
 • Aalbæk Specialiteter, SLAGTERBUTIKKEN I FARRE, BUTIKKEN I FARRE, ANLÆGSVEJ 3, FARRE, 7323 GIVE, T: +45 7670 4008, – http://www.aalbaekspecialiteter.dk/  – Fin og landskendt slagter.
 • Kartofler og meget andet. Skrællede Kartofler. Finn Lindgaard Rasmussen, Assensvej 203, Gamborg, 5500 Middelfart, tlf. 22113911 (Fin har inviteret i en rigtig god maskine til at skrælle kartofler med. Laver du en aftale med ham kan du afhente de lækreste friskskrællede kartofler i den mængde du aftaler).

 

OTHER RECOMMENDABLE PRODUCTS – VEJLE KOMMUNE

 

 • C Beauty and Care, Knud Højgaards Vej 10, 7100 Vejle, Tlf.: 20635355, E-mail: care@c-beautyandcare.dk, Afholder mange arrangementer og foredrag. Har stor fokus på det sunde
 • Danmarks største sundhedsmesse – Sund Livsstil sund-livsstil.dk
 • Gram Slot, Landbruget er omdrejningspunktet i vores vision for Gram Slot. I århundreder har Gram Slot været kendt for sine stolte landbrugstraditioner, og for at være på forkant med udviklingen inden for landbruget. Det ønsker vi at styrke og videreudvikle. Gram slot er også en kulturinstitution En tur rundt på det gamle slot. Fra kælder til kvist, ved dæmpet lys hvor vores kulturvejleder undervejs fortæller spændende og uhyggelige historier om nogle af de Grever og Grevinder, der har boet på Gram Slot i gennem de sidste 600 år. Fortiden bliver levende, det bliver koldt, i spøgelsernes verden er alt muligt ! Kontakt: Gram Slot, Slotsvej 54, 6510 Gram, Tlf. 74 82 00 40, www.gramslot.dk
 • Haderslev Vægterlaughaderslev-vaegterlaug.dk – Vægterne www.haderslev-vaegterlaug.dk Et besøg i Haderslev betyder også en tur med vægterne. En stor oplevelse for store og for små. Følg vægterne – Hør vægterversene og de spændende historier.
 • Pandekagehuset ved Sellerup Strand: Enig: pandekager med is høre ikke til her. Men stedet er alligevel enestående i den vejlensiske oplands natur. Og et godt alternativ til de berømte ishuse på den fynske side af den gamle lillebeltsbro 🙂 vaffelogpandekagehuset1.dk

 

 

 • Personlig træner, ernæringskonsulent og certificeret coach, Anja Nielsen, Lido Fitness Aps, Dæmningen 8, 7100 Vejle, Tlf.: +45 75721575, www.lidofitness.dk info@lidofitness.dk
 • Tirsbæk Gods + Tirsbæk Gods Butiktirsbaekgods.dk + www.tirsbaekgodsbutik.dk – Tirsbæk er placeret på nordsiden af Vejle Fjord ca. 7 km øst for Vejle by mellem skovklædte skrænter i en sidedal til Vejle Fjord. Den trefløjede
 • dbygning er opført i år 1550 og er omgivet af voldgrave, øst herfor ligger renæssancehaven. Tirsbæk drives i dag som et kombineret land- og skovbrug med jagtudlejning, publikumsaktiviteter, Land Rover terrænkørsel, event- og ledertrænings aktiviteter. Hans Henrik Algreen-Ussing ejer og driver godset.
 • Økologisk Frisørbyoxholm.dk – Er du træt af at blive forurenet når du går til frisør? Så vælg en økologisk frisør, f.eks.: Velkommen til by Oxholm, – din Økologiske/grØnne frisØr, by Oxholm . Vestergade 35 st., baghuset . 7100 Vejle . Tlf.: 75823300 www.byoxholm.dk

 

OTHER RECOMMENDABLE PRODUCTS – INTERNET

 

 • Dansk Hjemmeproduktion Aps – Hygildvej 5, Hygild, 7361 Ejstrupholm, Danmark – hjemmeproduktion.dk/ – Vi udvikler, producerer og markedsfører løsninger til fremstilling og konservering af fødevarer i lille skala – til brug i hjemmet, restauranter eller til undervisning. Hvad med eget osteri, ismejeri eller en rigtig mælkejunge i rustfri stål til afhentning af mælk på den økologiske bondegård?
 • FreeWater – Vores målsætning er, at vores produkter skal være positive varer hele vejen igennem. Med det mener vi, at kunder skal være tilfredse med deres køb, og forhandlerne skal være tilfredse med at sælge dem. Dette opnås ved en kvalitet og service, der er ud over det sædvanlige. Vi leverer med andre ord lidt mere end forventet. Vores kunder stiller de højeste krav i branchen. Krav, som vi hos FreeWater, er stolte af at kunne leve op til – som de eneste.
 • GreenPan – Our health is the most precious thing we have. GreenPan is passionate about healthy cooking. We launched our PTFE free pans five years ago, and have seen ever more consumers joining the ceramic revolution. GreenPan has changed the material which families across the globe cook with, and will continue to invest in healthy technologies.
 • SIGGsigg.com – SIGG “The World’s Toughest Water Bottle”. Choose from 1000 combinations of leak- proof designer water bottles and accessories available to buy online.
 • alun.dk
 • biodynamisk.dk – Forhandlere, Biodynamisk leverandørfortegnelse – Listen er interessant for forbrugeren der ønsker at købe Danmarks bedste fødevare direkte ved stalddøren.
 • highonlife.dk
 • madsbopedersen.dk
 • nordicclinic.com
 • sundhedsrevolutionen.dk
 • udoerasmus.com
 • wheatgrass.dk
 • Aarstiderne – www.aarstiderne.com – Aarstiderne genskaber den tætte forbindelse mellem dyrkningen af jorden og glæden ved måltider, fulde af gode råvarer, sundhed, smagsoplevelser og nærvær.

 

 

FORSLAG TIL FORBEDRING AF TEKSTEN MODTAGES GERNE.

 

Med venlige hilsner

Karsten Holt Larsen